Αξίζει...

Ιστορίες Yoga (ή πως αγάπησα τη Yoga!)

«Μαμά, θα κάνουμε yoga;» με ρωτάει κάθε μέρα η μικρή μου Αλεξάνδρα.
Η σχέση μου με τη yoga είναι σχέση αγάπης και νοσταλγίας: Αγάπης γιατί τη θεωρώ την καλύτερη μορφή γυμναστικής και πάντα επιστρέφω σε αυτήν και νοσταλγίας γιατί συστηνόμαστε κάθε φορά από νέα βάση όταν την αφήνω και μου λείπει και επιστρέφω και πάλι σε αυτήν.
Συστηθήκαμε πριν κάνω την 1η μου κόρη. Ξεκίνησα δοκιμάζοντάς την από το σπίτι, με τη βοήθεια κάποιων DVD που έπεσαν στα χέρια μου εκείνη την εποχή…πρέπει να ήταν γύρω στο 2007. Όταν έμεινα έγκυος, μετά από παλινδρόμηση της πρώτης μου εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος μου φοβούμενος για κάθε ενδεχόμενο μου απαγόρευσε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Από τότε, συστηνόμαστε ξανά και ξανά, καθώς μια την άφηνα, μια επέστρεφα σε αυτήν.
Από τότε δοκίμασα πολλά είδη άσκησης…zumba, thai chi, Pilates, γυμναστήριο…τίποτα δεν ήταν ικανό να με κρατήσει όπως η yoga ή να με κάνει να νιώσω το ίδιο καλά. 
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω πως δεν τα πάω καθόλου καλά με την γυμναστική και ειδικά με μορφές γυμναστικής που περιλαμβάνουν κραδασμούς. Επίσης, δεν μου αρέσει να γυμνάζομαι μαζί με άλλους ή σε δημόσιο χώρο. Ακόμα περισσότερο ο χρόνος ήταν πάντα εξαιρετικά περιορισμένος και τώρα πλέον με 2 παιδιά έχει γίνει ασφυκτικά λίγος…αυτά για να θέσουμε μια βάση.
Ειδικός δεν είμαι. Επίσης δεν θεωρώ τον αυτό μου yogi καθώς ακόμα μαθαίνω. Για μένα η γυμναστική ήταν τα τελευταία χρόνια ένας τρόπος να βρίσκω διέξοδο, να καθαρίζει το μυαλό μου, να ξεχνιέμαι, να αδειάζει η σκέψη μου. Σκέφτηκα λοιπόν να σας μιλήσω για το πως εγώ αντιλαμβάνομαι τη yoga και γιατί την αγαπώ και πάντα επιστρέφω σε αυτήν.
Βασικά όταν σκέφτεσαι τη yoga ξέρω πως φαντάζεσαι πολλές παράξενες θέσεις στις οποίες πιστεύεις πως είναι απλά αδύνατο να τοποθετήσεις το σώμα σου. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Προσωπικά ούτε κατά διάνοια δεν έφτασα ποτέ σε advanced επίπεδο (να στέκομαι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω – το λεγόμενο και head stance). Δεν είναι τόσο περίπλοκη ή τρομακτική όσο φαντάζεσαι. Το θέμα είναι πως τη μαθαίνεις, πως την εξασκείς, γιατί την εξασκείς και με ποιόν την εξασκείς.
Εγώ επέλεξα πάντα να κάνω yoga μόνη μου, στην ιδιωτική ασφάλεια του σπιτιού μου. Η πρώτη μορφή yoga που έκανα – και με έκανε να τη λατρέψω – ήταν η λεγόμενη Dru Yoga. Μικρή παρένθεση: υπάρχουν τόσα είδη που αν ξεκινήσεις να το ψάχνεις θα σε πιάσει ζάλη. Προσωπικά έτυχε να πέσω πάνω στην Dru Yoga και να τη δοκιμάσω. Μου άρεσε γιατί ήταν αργή, ήρεμη, χωρίς υπερβολικά δύσκολες κινήσεις.  Όταν χρειάστηκε να σταματήσω γενικώς την άσκηση λόγω εγκυμοσύνης την άφησα και κατά διαστήματα μου αρέσει να την ξαναπιάνω.
Εκείνο που κάνει για μένα τη Yoga να ξεχωρίζει ως μορφή γυμναστικής είναι ότι για να εκτελέσεις τις ασκήσεις απαιτείται συγκέντρωση. Η συγκέντρωση σε αναγκάζει από μόνη της να αδειάζεις το μυαλό σου και να επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις…αυτό δηλαδή ακριβώς που χρειαζόμουν. Οι ήρεμες κινήσεις της χωρίς κραδασμούς και βιασύνες σου δίνουν τον χρόνο να τις επεξεργαστείς και να τις εκτελέσεις  με βάση τις δικές σου δυνατότητες και η θεραπευτικές της ιδιότητες είναι μαγικές.
Προσωπικά έπαψα να αντιμετωπίζω πόνους σε διάφορα σημεία όπως τη μέση μου. Όταν σταμάτησα επανήλθαν και κάθε φορά που ξεκινούσα έβλεπα άμεσα τη διαφορά. Περισσότερο από όλα όμως, το να σταματάω τη μέσα μου για μισή ώρα, ένα τέταρτο, μια ώρα, ανάλογα πόσο χρόνο ήθελα και μπορούσα να διαθέσω μου άλλαζε εντελώς τη διάθεση. Ακόμα και όταν σέρνομαι από την κούραση μόλις βρω λίγη δύναμη να βάλω το στρώμα κάτω και να ξεκινήσω όλα αλλάζουν στη διάθεση και την ψυχολογία μου.
Τη μεγαλύτερη ανακάλυψη την έκανα πριν από μερικούς μήνες. Αναζητώντας και πάλι μαθήματα στο YouTube που θα με βοηθούσαν να το πάρω από την αρχή έπεσα πάνω στην Adriane, μια εκπληκτική δασκάλα Yoga στο Austin του Texas! Το κανάλι της στο YouTube είναι απλά ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ!  
 
 
Το moto της είναι «find what feels good!» και αυτό σημαίνει πως η Yoga είναι για κάθε άνθρωπο μια διαφορετική εμπειρία με βάση το τι του αρέσει και με τι νιώθει καλύτερα. Ξεκίνησα με τα βασικά, παρακολουθώντας τα βίντεο Foundations of Yoga, με οδηγίες για ειδικές ασκήσεις που βρίσκεις.
Να σημειώσω επίσης πως όλα τα βίντεο είναι εντελώς δωρεάν.
Αυτές τις μέρες έχω ξεκινήσει το 30 days of yoga, δηλαδή μια σειρά από 30 video – 1 για κάθε μέρα – με διαφορετικά προγράμματα. Η πρόκληση είναι να τα ολοκληρώσεις και τα 30 και ως τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, η μικρή μου Αλεξάνδρα παίρνει το δεύτερο στρώμα που έχω, το βάζει δίπλα μου και κάνει και εκείνη μαζί μου (προσπαθεί τουλάχιστον!).
Ο τρόπος της Adriane είναι τόσο άμεσος και ήρεμος και χαλαρός που νομίζεις πως την έχεις μέσα στο σπίτι σου, πως είναι η κολλητή σου και κάνετε μαζί Yoga και αυτό είναι που για μένα την κάνει να ξεχωρίζει. Φυσικά ενημέρωσα όλες τις φίλες μου που ενδιαφέρονταν και οι απόψεις ήταν ίδιες! Yoga χωρίς πίεση, με ηρεμία έως ότου να ανακαλύψεις τι ταιριάζει σε εσένα.
30 Days of Yoga: Yoga With Adriane
 
Μετά από κάθε μάθημα έχω διαλέξει να αφιερώσω και ένα 10λεπτο σε διαλογισμό. Ανακάλυψα το DOYOUYOGA.COM το οποίο επίσης διαθέτει εξαιρετικό κανάλι στο YouTube και ταυτόχρονα με το 30 days of Yoga του Yoga with Adriane κάνω το 30 Day Meditation Challengeδηλαδή μικρά sessions των 10 λεπτών περίπου κάθε μέρα για διαλογισμό.
 
The 30 day Meditation Challenge: DoYouYoga.com
 
Στο DOYOUYOGA.COM θα βρείτε πολλές πληροφορίες και πολλά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεσή σας!
Κάθε μέρα λοιπόν, αφιερώνω αυτόν τον χρόνο για τον εαυτό μου. Είτε πρωί όταν ξυπνήσω είτε στη διάρκεια της μέρας για να κάνω μικρή επανεκκίνηση.
Ερώτηση που πιθανόν θα διαβάσω είναι τι χρειάζεται για να κάνει κανείς Yoga; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα. Ένα στρώμα αρκεί. Μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά στρώματα για yoga (το δικό μου το αγόρασα μόλις με 15 μέσω Internet). Αν στην πορεία θελήσετε εσείς να εμπλουτίσετε και άλλο τη γυμναστική σας τότε υπάρχουν άπειρα αξεσουάρ τα οποία προσωπικά- πέρα από ένα τουβλάκι  που έχω – δεν τα έχω αγοράσει.
Εκείνο που χρειάζεστε είναι υπομονή & ηρεμία. Το YouTube είναι γεμάτο κανάλια που ειδικεύονται σε διάφορες «σχολές» yoga. Κάνοντας μια βόλτα και δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα θα βρείτε σίγουρα αυτό που σας ταιριάζει. Αν μπορείτε και έχετε τη δυνατότητα (και δεν κυκλοφορούν πιτσιρίκια στο σπίτι ή υπάρχουν διάφορες διακοπές) χαμηλώστε λίγο τα φώτα, ανάψτε και ένα κερί και απολαύστε το. Εγώ δεν τα καταφέρνω συχνά γιατί πολλές φορές κάνω Yoga ώρες που οι κόρες μου βρίσκονται ήδη στο σπίτι. Αλλά όταν τα καταφέρνω είναι τέλεια!
Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μια σχολή που ειδικεύεται στη Yoga ή το γυμναστήριο της επιλογής σας. Προσωπικά, όπως ήδη ανέφερα επέλεξα να ξεκινήσω και να συνεχίσω μόνη μου αλλά αυτό φυσικά δεν αποτελεί την μοναδική επιλογή. Μάλλον αυτό είναι που αγαπώ περισσότερο στη yoga, ότι δεν έχει συνταγές..ψάχνοντας ανακαλύπτεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και μένεις σε αυτό.
Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε θα χαρώ να μαθαίνω πως πάτε…να δίνουμε κουράγιο η μια στην άλλη!!
Πάω τώρα…είναι ώρα για το σημερινό μάθημα!
Φιλιά!

13 σκέψεις σχετικά με το “Ιστορίες Yoga (ή πως αγάπησα τη Yoga!)

  1. Η μόνη μου επαφή ήταν με τη Hatha γιογκα αν το έγραψα σωστά και είναι η ήρεμη γιόγκα, με τις αναπνοές και τα λοιπά. Προς το τέλος που ήταν η φάση του ξαπλωματος, (και μάλιστα με κουβερτούλα) μόνο το ροχαλητό δεν άρχισα… Ηταν και πρωί… Αλλά εσύ με ξεσήκωσες, όταν θα έχω λίγο ελευθερο χρόνο μπορεί να το τολμήσω!

    Μου αρέσει!

  2. Δεν έχω κάνει ποτέ yoga, ούτε γνωρίζω πράγματα για αυτό το είδος γυμναστικής! Νομίζω ότι θα μου έκανε πολύ καλό όμως, ούσα νευρική και αγχώδης, ως χαρακτήρας… ελπίζω κάποια στιγμή να βρω το χρόνο και τα χρήματα να δοκιμάσω…
    Καλημέρα Ειρήνη μου

    Μου αρέσει!

  3. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου! Έχω κάνει κατά διαστήματα yoga στο γυμναστήριο που πηγαίνω, και παρότι η κοπέλα είναι εκπληκτική, δεν μου πήγε. Τουλάχιστον, όχι όσο περιορισμένο χρόνο και πρέπει να διαλέξω ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσω. Αλλά έχω στο μυαλό μου να αρχίσω κάποια στιγμή τη yoga μόνο και μόνο για τις διατάσεις και για να περάσει το σφίξιμο στον αυχένα μου.

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Μου αρέσει!

  4. Αυτές τις ημέρες έχω ξεκινήσει κι εγώ γυμναστική στο σπίτι, αλλά σε πιο αεροβική! Μου αρέσει γιατί έτσι εγώ τουλάχιστον εκτονώνω την ενέργεια της ημέρας και επιπλέον η Δώρα ξελιγώνεται στα γέλια έτσι που με βλέπει να χοροπηδάω!
    Αυτό που θέλω να πώ, είναι ότι πως λες κι εσύ, ο καθένας μπορεί να βρεί τον δικό του τρόπο! αρκεί να διαθέτουμε έστω και 10 λέπτα της ημέρας για εμάς!

    Μάρθα
    marthablogging.wordpress.com

    Μου αρέσει!

  5. Ελένη μου, μπορείς να βρεις ειδικές ασκήσεις για αυτό και θα σε βοηθήσουν πολύ. Εγώ τις προάλλες είχα με στην πλάτη πόνο και έκανα ένα τέτοιο πρόγραμμα, ειδικά με διατάσεις και ασκήσεις για την πλάτη και μετά ένιωθα άλλος άνθρωπος! Find what feels good!
    Φιλιά!

    Μου αρέσει!

  6. Σ'ευχαριστω πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ! Έχω σταματήσει την λατρεμένη μου yoga και την ψάχνω από το σπίτι και τσουπ σε διαβάζω. Συμφωνώ λέξη προς λέξη σε ότι έγραψες για την yoga. Είναι η μόνη μορφή άσκησης που δηλώνω φανατική. Αχ ρε συ πολύ χαίρομαι που σε ανακάλυψα!

    Μου αρέσει!

  7. χαχαχαχ! δεν αφήνω ξανά σχόλιο γιατί καρφώνομαι.. δεν συνέχισα για πολύ την αεροβική μου! χαχαχαχαχα! Λες τώρα να τα καταφέρω με τις 30 ημέρες yoga? το προτιμω αυτό γιατί σε βάζει σε μια σειρά!α

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε