Αγοράζουμε

"Κομπέω-κομπώ" – Ένα ταξίδι της ψυχής στον ήχο και το χρώμα της γης

Η αγάπη για το χειροποίητο βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μου. Λίγο η δουλειά μου με το CforCrafts.com, λίγο η γνωριμία μου με τόσους ταλαντούχους δημιουργούς, μπήκε στη ζωή μου και άλλαξε τον τρόπο που κοιτάξω τα πράγματα.
Εκείνο που με εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα όμως είναι πως ορισμένες δημιουργίες έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο χρόνο και μπορούν να μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και πάλι να μας φέρουν στο σήμερα, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τα κομπολόγια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία…
Βρέθηκε πρόσφατα στην κατοχή μου ένα βιβλίο για το οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα. Δεν είναι ένα παραδοσιακό βιβλίο αλλά περισσότερο μια βόλτα στο χρόνο, μια παρουσίαση τόσο εξαιρετική που σε κάνει να νιώθεις πως κρατάς στα χέρια σου έναν πραγματικό θησαυρό. Αυτό είναι το «Κομπέω-κομπώ» – όπως αναφέρεται στο εξώφυλλό του – «Ένα ταξίδι της ψυχής στον ήχο και το χρώμα της γης». 
Από το εξώφυλλο ακόμα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για κάτι πολύ ιδιαίτερο. Κοσμημένο με πέτρες από τις σπανιότερες του κόσμου – το πολύτιμο γαλάζιο τιρκουάζ – ένα μοναδικά σκαλισμένο κομπολόι.


Ξεκινάς το ταξίδι διαβάζοντας αυτές τις πρώτες λέξεις: «Ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης είναι η Φύση. Βαθιά, μέσα στα σκοτάδια της γης και στους πυθμένες των ωκεανών, εκεί που δεν τη βλέπει και δεν την ακούει κανείς, σμιλεύει, ζωγραφίζει και φτιάχνει στο σκοτεινό και σιωπηλό εργαστήρι της, τα δικά της αριστουργήματα». Πραγματικά αριστουργήματα ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. 
Χάντρες σε περισσότερα χρώματα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί ενώνονται για να δημιουργήσουν πραγματικά αριστουργήματα καθώς εσύ ξεκινάς το ταξίδι της ανακάλυψης μέσα από τον χρόνο, τότε που οι Ινδουιστές χρησιμοποιούσαν «χάντρες, περασμένες σε μια κλωστή» ως βοήθημα για να μετρούν τις προσευχές τους. Έπειτα από την Ινδία ταξιδεύεις στην Κίνα, την Κορέα και το Θιβέτ ακολουθώντας τη μαγική πορεία του κομπολογιού, ανακαλύπτοντας τελικά πως οι αρχικές 99 χάντρες που στόλιζαν τα κομπολόγια  την εποχή του Μωάμεθ ήταν 150 για τους Δομινικανούς καλόγερους. Ώσπου φτάνεις στην Ελλάδα, όπου «οι αγιορείτες καλόγεροι έδεναν κόμπους σε τακτές αποστάσεις μιας χοντρής κλωστής, για να μετρούν τις προσευχές τους». Και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος προς το ελληνικό κομπολόι.


Δεν είναι μόνο οι εικόνες αυτού του βιβλίου που με ταξίδεψαν και γέμισαν τα μάτια μου με χρώματα. Είναι οι ιστορίες που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του και που τελικά με έκαναν να συνειδητοποιώ πόσα δεν γνωρίζουμε για το πως οι παραδόσεις μας έγιναν παραδόσεις και μας ακολουθούν ως σήμερα. Δεν γνώριζα πως οι Έλληνες ήταν εκείνοι που έδωσαν στο κομπολόι τη «μουσική του», αφαιρώντας χάντρες για να κινούνται ελεύθερα και να χτυπούν μεταξύ τους, καθώς ως τότε οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν μόνο στην προσευχή τους «μια γιρλάντα με ακίνητες χάντρες» και πως επειδή οι Τούρκοι είχαν απαγορεύσει στους Έλληνες να χαιρετούν με χειραψία εκείνοι χρησιμοποιούσαν το κομπολόι «για να έχουν τα χέρια τους απασχολημένα ώστε να μην παρασύρονται».


Τόσες λεπτομέρειες, για κάθε λέξη, για κάθε παράδοση σχετική με το κομπολόι, την τέχνη του και τη δημιουργία του! Τα κείμενα της Μαριάννας Μουτζουρίδου υπέροχα, κατανοητά είτε για κάποιον μυημένο και λάτρη του κομπολογιού είτε για έναν άνθρωπο σαν εμένα, που γνωρίζει το κομπολόι στην τελική μορφή που έχει σήμερα. Η ποίηση διαδέχεται τους στίχους και οι στίχοι την εξιστόρηση σε ροή που σε παρασύρει να θες να μάθεις περισσότερα.

Και ταξιδεύεις. Ταξιδεύεις και μαθαίνεις για το πολύτιμο κεχριμπάρι, το Μπλε του Αγίου Δομίνικου, το πράσινο της Κολομβίας, το «μυστηριώδες Faturan» και τη Μαστίχα. Αντιλαμβάνεσαι ξαφνικά πως κάθε πέτρα έχει την ιστορία της, κάθε πολύτιμος λίθος έχει δυνάμεις μαγικές, όπως πιστεύεται, που κάνουν το κομπολόι να αποκτά αξία διαχρονική, ουσιαστική. Εικόνες που ως σήμερα είχες στο μυαλό σου από ανθρώπους που κρατούν ένα κομπολόι στα χέρια τους αλλάζουν ή παίρνουν μια διαφορετική διάσταση.

Γιατί μέσα από τις σελίδες του «Κομπέω-κομπώ» αντιλαμβάνεσαι πως το κομπολόι «...είναι σαν άνθρωπος. Τον βλέπεις, τον ακούς, τον αγγίζεις» και δεν είναι μόνο η ιστορία και οι χάντρες του η ουσία αλλά μια παρουσία αληθινή για εκείνον που το κρατά στο χέρι του και αφήνεται στους ήχους και την γαλήνη που του προσφέρει.



Την επιμέλεια του βιβλίου έκανε η Ντόριτ Μεγήρ,η οποία από το 1988 ασχολείται ενεργά με την Τέχνη ξεκινώντας από τον Ελληνικό Συλλεκτικό Κύκλο για Δημιουργία & Ανάπτυξη συλλεκτικών αντικειμένων και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις εκδόσεις συλλεκτικών βιβλίων, και την δημιουργία ειδικών αντικειμένων για μεγάλες εταιρίες ενώ η συνεργασίες της με τα Μεγάλα Μουσεία πολλαπλασιάζονται, μέσα από μια πλειάδα δραστηριοτήτων.
Το μεράκι και η αγάπη φαίνονται με την πρώτη ματιά σε αυτό το βιβλίο. Ξεκινούν από το εξώφυλλο, τα κείμενα, τι μοναδικές φωτογραφίες του Στέφανου Μπιάνκι, την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σταυριέλενας Δημητρακοπούλου. Είναι ήδη μεταφρασμένο και στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομπολογάδικο.

Στο κλείσιμο σας παραθέτω την απόλυτα ακριβή περιγραφή που δίνεται για το βιβλίο αυτό στην επίσημη παρουσίασή του: «Ένα υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο-ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, που τα κείμενά του μας αφηγούνται με ζωντάνια την ιστορία του κομπολογιού από την Ινδία του 700 προ Χριστού έως τις μέρες μας. Μια περιπλάνηση του νου και της ψυχής από τις πλούσιες σε κεχριμπάρι ακτές της Βαλτικής μέχρι τους βυθούς που βγάζουν γιούσουρι και κοράλλια, και από τα μοναστήρια του Άθω μέχρι τις ερήμους των αραβικών χωρών. Και παράλληλα, ένα αφιέρωμα στο ελληνικό μας κομπολόι, πολύτιμο σύντροφο κάθε χαράς και θλίψης, που με τον ήχο του και το χάδι του μας χαλαρώνει, γλυκαίνοντας την ψυχή μας…»


Μπορείτε να αποκτήσετε το «Κομπέω-κομπώ» με μια επίσκεψη στο www.museummasters.gr  ή σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και φυσικά στις Εκδόσεις Κομπολογάδικο.

Όλα τα κείμενα σε εισαγωγικά είναι από την Έκδοση. 

5 σκέψεις σχετικά με το “"Κομπέω-κομπώ" – Ένα ταξίδι της ψυχής στον ήχο και το χρώμα της γης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s